Bylinný herbář

Přírodní kosmetika Jojoba

Produkty přírodní kosmetiky Bodhi obsahují až 73 výtažků rostlin a bylin. Při výrobě našich přírodních kosmetických produktů používáme bylinné extrakty z těchto rostlin:

mučenka pletní, pupovnik asijský, aloe, zelený čaj, šišák bajkalský, gingko biloba, hedvábí, lotus, limetka, citron, citrónová tráva, kokos, vanilka, jasmín, bambus, lilie. Používáme éterické oleje z grapefruitu, máty, rozmarýnu, limetky, bergamotu, geránia, zázvoru, levandule, čajovníku australského, citrónové trávy, ylang - ylang, pomeranče, mandarinky a růže. Přidali jsme také Himálajskou sůl, třtinový cukr, sladké mandle, jojobový, kokosový a rýžový olej, kávová zrna, bambucké a kakaové máslo do formulování našich výrobků.

Bodhi produkty eliminují negativní pocity, emoce a stres, kterým čelíme každý den. Exotické vůně přenesou vašeho ducha a vaši představivost, což vám umožní dokonale relaxovat.

ZDE JE PŘEHLED VYBRANÝCH BYLIN A ROSTLIN POUŽITÝCH V PROSTŘEDCÍCH přírodní kosmetiky Bodhi:

 

Aloe VeraAloe vera

Léčivý zázrak z přírody v podobě rostlinky Aloe vera, které se daří zejména v subtropických a tropických oblastech je známý po celém světě. Obsahuje obrovské množství biologicky aktivních látek, které mají příznivé účinky na lidský organismus. Extrakt z aloe je přírodním všelékem, který má výjimečné regenerační vlastnosti, posiluje imunitu a stimuluje organismus.

 

Kava arabicaKáva Arabica

Káva Arabica obsahuje nejvíce antioxidantů zpomezi všech druhů kávy. Antioxidanty pomáhají chrániť pokožku před nepříznivými vlivy prostředí a tím ji udržují zdravou a bojují proti předčasnému stárnutí. Káva podporuje i látkovou výměnu a je vhodná při detoxikačních nebo redukčních diétách. Je prospěšná i v boji proti celulitidě. Má krásnou aromu.

 

Bambucke másloBambucké máslo (Sheabutter)

Nazývá se také máslo karité, se získává z plodů afrického máslovníku. Obsahuje polovinu nasycených a polovinu nenasycených mastných kyselin. Bambucké máslo se používá zejména v kosmetice pro péči o pleť a vlasy. Jeho vynikající vlastnost je, že na pokožce vytvoří tenkou ochrannou vrstvu čímž ji přirozeně chrání před ztrátou vlastní vlhkosti. Má také protizánětlivé účinky, hojí, regeneruje, zvláčňuje, je vhodné pro všechny typy pleti.

 

BergamotBergamot

Bergamot je citrusový ovocný plod, který se původně začal pěstovat v Itálii. Chuť a vůně je citrusová, mírně sladká. Bergamot je součástí známého druhu čaje Earl Grey. Hlavním důvodem jeho pěstování je bergamotová silice, která má významné místo v kosmetice a parfumerií. Pro její vlastnosti se využívá na ošetření mastnější a aknózní pleti, také léčí kožní onemocnění. 

 

Cedrové dřevoCedrové dřevo

Má antibakteriální, protizánětlivé účinky. Ovlivňuje dýchání a usnadňuje vykašlávání. Celkově zklidňuje a harmonizuje při úzkosti, stresu a nervozitě. Napomáhá při obnově cévního řečiště, usnadňuje zajizvení, zmírňuje premenstruační syndrom. Má repelentní a adstringentní účinky.

 

CitronCitron 

Citron je bohatým zdrojem kyseliny askorbové a citrónové, které mají příznivé účinky na lidský organismus. Díky výrazným antiseptickým a čisticím vlastnostem se využívá v kosmetice na jemné čištění pokožky, kterou šetrně zbavuje nečistot, stahuje póry a celkově rozjasňuje pleť. Svěží citrónová vůně povzbuzuje a stimuluje smysly, zahání únavu a stres.

 

Citronová trávaCitrónová tráva 

Citronová tráva je oblíbená díky svým antiseptickým a aromatickým vlastnostem. Svěží citrusová vůně působí jako uklidňující prostředek při podrážděnosti, uvolňuje svalové napětí, zlepšuje náladu a pomáhá správně nastartovat organismus hned zrána. Antioxidační účinky mají příznivý vliv na zpomalení stárnutí buněk.

 

ČajovníkČajovník (Tea tree)

Léčivé a antiseptické účinky čajovníku pocházejícího z daleké Austrálie znali místní domorodci už před tisíci lety. Představuje malý hojivý zázrak s příznivými účinky na celý organismus, kterému navrací ztracenou rovnováhu. 

 

Černá rýžeČerná rýže

Černá rýže obsahuje mimořádně vysoké množství železa, vitamínů, antioxidantů a vlákniny. V minulosti byla výsadou čínských císařů a jejich pár oblíbenců díky čemuž si vysloužila přívlastek "zakázána".

 

Červená jasmínová rýžeČervená jasmínová rýže

Červená jasmínová rýže nese v Thajsku, zemi svého původu, poetický název "Hom měli" - bílý květ. Je unikátním zdrojem vitaminu E a antioxidantů, které pronikají hluboko do pokožky, kde ji účinně hydratují a zároveň zlepšují její strukturu pro dlouhodobě mladistvý vzhled.

 

EukalyptusEukalyptus

Eukalyptus je krásná exotická dřevina původem z Austrálie. Z jeho listů se získává eukalyptový olej, který má neuvěřitelné účinky na lidské zdraví. Blahodárně působí na nervový systém, potlačuje duševní vyčerpanost, odstraňuje bolesti hlavy a dodává novou životodárnou energii.

 

geránium, pelargóniaGeránium 

Výrazná a svěží květinová vůně geránia s kořeněným nádechem má harmonizující účinky nejen na tělo ale i mysl. Pomáhá vyrovnávat emocionální výkyvy, působí relaxačně a zároveň stimulovat. Esenciální olej se využívá v kosmetice zejména pro jeho protizánětlivé a hojivé účinky díky čemuž příznivě působí na namáhanou a vysušenou pokožku.

 

Ginko dvojlaločné - ginkgo bilobaGinko dvojlaločné (Ginko biloba)

Ginko představuje živou fosílii ve světě rostlin, která je na Zemi již přes 200 milionů let. Je jednou z nejúčinnějších léčivých rostlin, jejíž listy jsou doslova přeplněné účinnými látkami. Výrazná antioxidační aktivita pomáhá odbourávat volné radikály což zpomaluje celkové stárnutí organismu. Účinné látky zlepšují krevní oběh v tkáních díky čemuž zůstává pokožka tónovaná a posílena.

 

grepfruitGrepfruit

Svěží a příjemná vůně grepfruitu pomáhá navrátit přirozenou harmonii těla i duše. Působí antidepresivně, odstraňuje únavu a podráždění čím navozuje pocity radosti a štěstí. Má výborné antiseptické a antioxidační vlastnosti, je skvělým pomocníkem v péči o mastnou a aknózní pleť.

 

jasmínJasmín

Nejvíce je používán v dermatologii díky antiseptickým a protizánětlivým účinkem. Jeho vůně utišuje a zjemňuje, je doporučený lidem trpícím depresí nebo stresem. Jasmínový olej je považován za afrodiziakum a je používán u všech typů sexuálních problémů.

 

jojobaJojoba

Jojoba je známá svým tekutým voskem, který se získává z jejích semen. Vosk má uklidňující účinky. Indiánské ženy ho používali jako zkrášlující kosmetický prostředek na hebkou pleť a lesklé vlasy. Dále se vosk používal při zpracování kůží, kterým dodával větší vláčnost a jemnost. Jojoba je také nazývána pouštní ořech.

 

kadidlovnikKadidlovník

Jedná se o strom rostoucí v Indii, severní Africe a na Středním východě. Pro výrobu extraktu se používá kůra stromu a jeho pryskyřice. Ta má na klouby, a nejen na ně, téměř zázračné účinky. Kyselina boswellových působí tlumivě na aktivitu interleukinů a leukotrienů, které podporují a udržují zánětlivé procesy v kterémkoli tělesném orgánu. Jejich dosah je srovnatelný s kyselinou acetylsalicylovou (aspirinem), ale na rozdíl od ní nedráždí ani nepoškozuje žaludek a střeva, nesnižuje (zvýšenou) teplotu a neředí krev.

 

Kakaové másloKakaové máslo

Kakaové máslo bylo pojmenováno Theobroma, což znamená "jídlo bohů". Je stále oblíbenější složkou přírodní tělové kosmetiky. Po staletí se používá v Africe pro své hydratační a hojivé vlastnosti, kde se používá k ochraně a regeneraci pokožky poškozenou sluncem a větrem.

 

klinčekyKlinčeky

Hřebíček jsou sušené nerozkvetlé pupeny stálezeleného stromu původem z Indonésie. Nezaměnitelná vůně hřebíčku v nás evokuje především vánoční koláče avšak esenciální olej z hřebíčku je prospěšný i pro naši pokožku. Je silným antioxidantem a omlazuje pleť, stimuluje krevní oběh a proto dobře prokrví pokožku a uvolní svalstvo. Hřebíčkový olej je ideální příměsí v produktech pro ruce a tělo v chladném období.

 

kokosove ořechyKokosový ořechy

Kokosový ořech, který je často spojován s exotickými oblastmi, dozrává na sluncem zalitých plážích asi dvanáct měsíců. Odtud pramení tajemství jeho vysokého obsahu proteinů, minerálních látek a vitaminů, které pomáhají udržovat pokožku hebkou a dostatečně hydratovanou.

 

Kozí mlékoKozí mléko

Kozí mléko se často označuje jako "elixír mládí a krásy". Obsahuje aktivní komplex složek, který je bohatý na proteiny, lipidy, organické kyseliny a vitamíny. Kombinace těchto látek podporuje regeneraci, pružnost a vláčnost pokožky, napomáhá zpomalovat procesy stárnutí. Zároveň působí jako účinná ochrana před škodlivými vlivy prostředí.

 

Ladenec rožkatýĽadenec rožkatý (Lotus corniculatus)

Žluté květy nenáročné rostlinky štírovníku růžkatého obsahují malé množství dikyanidových sloučenin, které příznivě působí při poruchách neurovegetativního systému, pomáhají při depresích a nespavosti. Extrakt z štírovníku obsahuje látky, které chrání pokožku před nepříznivými vlivy, obnovují vitalitu buněk a vyhlazují pleť.

 

LevanduleLevandule

Levandule je všeobecně známá svými zklidňujícími a blahodárnými účinky, které přispívají k udržení celkové duševní a emocionální rovnováhy. Pomáhá uvolňovat zablokovanou energii v těle, čímž snižuje nervové napětí, stres a pocity úzkosti. Uklidňuje, harmonizuje a přispívá ke zlepšení kvality spánku.

 

LuffaLuffa

Luffa je 100% přírodní materiál získaný z plodů rostliny Luffa, která patří do čeledi tekvitovitej. Luffa svým tvarem také připomíná okurku. Tyto plody se pěstují zejména v asijských zemích jako zelenina a jsou jedlé v raném stádiu zrání. Z plně vyzrálých plodů se vyrábějí přírodní houby a houby, které slouží v kuchyni k čištění povrchů nebo jako tělové houby na masáž a čištění pokožky.

 

LimetkaLimetka

Limetka je oblíbená díky své intenzivní osvěžující aroma, která pozitivně povzbuzuje a rozjasňuje mysl. Má výrazné protivirové, antibakteriální a antiseptické účinky. Navíc obsahuje množství vitamínů a minerálů, které regulují látkovou výměnu, čímž dochází k nastartování přirozených regeneračních mechanismů organismu.

 

MangostanMangostan

Původní domovinou mangostanu je jihovýchodní Asie, kde jeho léčivou sílu znají již celé generace domorodých obyvatel. Kromě toho, že je nejbohatším přírodním zdrojem xantonů (antioxidantů) na světě, obsahuje řadu cenných látek, díky kterým disponuje výraznými protizánětlivými, antiseptickými a nejnovější i protinádorovými účinky.

 

MandarinkaMandarinka

Typická ovocná sladká vůně. Uvolňuje psychické napětí, rozptyluje úzkost, depresi, melancholii a smutek, osvěžuje, pomáhá při nespavosti, reguluje trávení a funkci střev (pálení žáhy, žaludeční neurózu, nevolnost, podráždění), výrazně harmonizuje dětskou psychiku.

 

Mata piepornaMentol

Léčivé a blahodárné účinky máty, z níž se získává mentol, vyzdvihoval už Hippokrates. Svěží mentolová aroma se postará o příjemný pocit uvolnění, zvýšení motivace a výkonnosti což naopak snižuje úzkost a frustraci.

 

Mucenka opletavaMúčenka opletavá (Passiflora incarnata – Passion flower)

Mučenka pletní je velmi stará bylinka obsahující množství výživných složek, vitamínů a minerálů. Působí blahodárně na nervový systém a pomáhá odstraňovat napětí. V lidovém léčitelství a kosmetice se využívá právě pro své uklidňující, relaxační a antioxidační účinky.

 

Mydlovy ořechMýdlový ořech (Soapberry - Sapindus Mukurrosi)

Mýdlový ořech je plod stromu Sapindus Mukurrosi, který roste v Nepálu a jižní Indii. Už v dávných dobách používali indické ženy skořápky mýdlových ořechů pro mytí a péči o vlasy. Tyto skořápky obsahují přírodní saponin, který se při kontaktu s vodou začne uvolňovat, což se projeví vznikem jemné pěny.

 

OlivovníkOlivovnik (Olea)

Jedna lžička denně užívaná na lačno zlepšuje trávení. Olivový olej zlepšuje kvalitu vlasů, odstraňuje lupy, pomáhá při suché pleti, zjemňuje kůži, zpevňuje nehty. Léčí unavené svaly, snižuje účinek alkoholu, používá se k odstranění akné. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Při pravidelném užívání snižuje riziko srdečních infarktů a mozkových příhod. Olivový olej je známý jako prostředek proti stárnutí a rakovině.

 

PetitgrainPetitgrain

Petitgrain je esenciální olej destilovaný z listů a větviček citrusových rostlin, obyčejně hořký pomeranč stromu (Citrus aurantium). Tato rostlina také neroli (destilovaný z květů) a hořký pomeranč esenciální oleje (lisovaného za studena z kůry plodu). Petitgrain je ostrý, čerstvým, zeleným, dřevitá a lehce ovocná vůně.

 

Sladký pomerančSladký pomeranč

Sladký pomeranč působí antidepresivně, ulevuje od stresu, úzkosti a smutku. Pomáhá při nespavosti. Zklidňuje pokožku, pomáhá v boji proti celulitidě. Může zvyšovat fotosenzibilitu. Olej se získává lisováním oplodí stromů rostoucích v teplých až tropických oblastech téměř celého světa.

 

RozmarínRozmarín

Léčivé účinky rozmarýnu lékařského znali již naši předkové, kteří jej používali při léčebných a ochranných rituálech. Rovněž byl považován za symbol lásky a věrnosti. Rozmarýnová silice má přirozené antibakteriální a antiseptické vlastnosti, díky čemuž se často používá v alternativní medicíně, fytoterapii a kosmetice. Posiluje produkci mazu ve vlasové pokožce čímž zabraňuje vzniku lupů.

 

růže Rosa damascenaRůže (Rosa damascena)

Velmi oblíbený květ s velmi příjemnou vůní. Má široce působící léčivé účinky. Už od starodávná je růžový olej osvědčeným zkrášlovací prostředkem. Pomáhá suché a popraskané pokožce a zmírňuje bolesti svalů a kloubů.

 

Růžové dřevoRůžové dřevo

Pozitivně ovlivňuje případy premenstruačního syndromu, stresu, bolestí hlavy, deprese, nevolnosti, úzkosti, napětí a je dobré při péči o pleť. Éterický olej růžové dřevo je doporučeno při přípravě pleťových masek nebo pleťových olejů.

 

Rýže setáRýže setá

Rýže setá je jednoletá bylina s oblými stébly, původem z Číny. Rýže setá je z čeledi Poaceae - lipnicovité rostliny. U nás je možné rýži setou pěstovat jako okrasnou pokojovou rostlinu. Vytváří velmi pěknou dekorativní trávu s dlouhými plochými listy, které jsou na okrajích drsné. Rýže setá obsahuje vitaminy skupiny B a další mikroelementy jako fosfor, draslík, hořčík.

 

Santalové dřevoSantalové dřevo

Někomu voní, někdo této vůni nepřijde na chuť okamžitě. Mnohokrát nám nevoní při prvním kontaktu avšak časem si santalové dřevo zamilujeme. Je to netypická vůně pro Slovensko a spojuje se nám hlavně s exotickou dovolenou v Orientu avšak pokud si santal zamilujeme, můžeme mít exotický ráj i doma.

 

ŠafránSvětlice barvířská alias "Divoký šafrán" (Carthamus tinctorius)

Světlice barvířská je rostlinka pocházející z Malé Asie, kde se od pradávna pěstovala pro žluté barvivo. Z její semen se vyrábí olej, který obsahuje až 80% kyseliny linolové. Ta je důležitá pro správné fungování organismu, který si ji však nedokáže sám vytvořit. Vzácný extrakt ze světlice barvířské má blahodárné protizánětlivé a antioxidační účinky.

 

šišak BajkalskýŠišák bajkalský (Scutellaria baicalensis)

Tato rostlinka rostoucí na Dálném východě a Zabajkalí se využívá v přírodní čínské a tibetské medicíně více než 2000 let. Její kořen obsahuje vysoké množství flavonoidů díky čemuž má výrazné protizánětlivé a regenerační účinky. Blahodárně působí při stresu a nervovém vyčerpání kdy pomáhá navodit klidný spánek.

 

VanilkaVanilka (Vanilla planifolia)

Vanilka je jediná orchidej na světě, jejíž plody jsou jedlé i pro člověka. Její příjemná a nasládlá vůně působí jako vynikající nervové tonikum, které zahání frustraci a stres, zvyšuje chuť do života, uvolňuje a pomáhá relaxovat. Extrakt z vanilky zároveň pomáhá tělu zbavit se toxinů a zpomaluje stárnutí buněk.

 

Ylang YlangYlang Ylang

Kananga Voňavá (Cananga odorata) je indonéský, rychle-rostoucí strom se žlutými voňavými květy, které jsou zdrojem známého éterického oleje Ylang-Ylang. Vůně Ylang-Ylang má příznivé účinky na stav nervového systému, odstraňuje depresivní stavy, nejistotu a neodůvodněné starosti. Používá se na zmírnění tzv. pre-menstruačního syndromu, i jako afrodisiakum. Zmenšuje také bolesti hlavy u lidí, kteří mají sklon k vyššímu krevnímu tlaku. Dokáže si poradit s arytmií, nervozitou a snižuje krevní tlak.

 

Zelené mořské řasyZelené mořské řasy

Zdraví prospěšné účinky mořských řas byly známy již ve starověku. V současnosti jsou považovány za jeden z nejprogresivnějších zdrojů kosmeticky a nutričně významných látek díky čemuž si vysloužili pojmenování "zelená kosmetika budoucnosti".

 

ZázvorZázvor (ďumbier)

Zázvor (zázvor) je tradiční Ajurvédská rostlina, která se používá již po staletí, aby léčila horečku a zažívací a kožní problémy. V Japonsku se se zázvorovým olejem používá ke zmírnění bolesti v kloubech. Kořen zázvoru působí jako protizánětlivý prostředek a přináší pocit tepla. V lázních je celé roky populární při masáži chodidel či nohou.

 

Zelený čajZelený čaj

Zelený čaj, který je známý svými výraznými léčivými účinky, se získává z lístků rostlinky Camelia sinensis, pocházející z Číny a Japonska. Obsahuje množství aktivních antioxidantů, které revitalizují a harmonizují tělo i mysl. Jeho jemná vůně povzbuzuje a stimuluje smysly. Vysoký obsah flavonoidů podporuje hojivé procesy pokožky a zpomaluje její stárnutí.

 

 

Tento bylinný herbář nadále připravujeme....